Citrongræshabitat, dyrkning og anvendelse

Indholdsfortegnelse:

Citrongræshabitat, dyrkning og anvendelse
Citrongræshabitat, dyrkning og anvendelse
Anonim
citrongræs
citrongræs

Citrongræs, Cymbopogon citratus og Cymbopogon flexuosus, er et usædvanligt tropisk græs som en vigtig smagsgiver i sydøstasiatisk madlavning. Dens lyse citronagtige duft bruges i drinks, karryretter og supper. Den er lækker i te med nelliker. Den er rig på vitamin A. Dens olie har også mange industrielle og medicinske anvendelser.

Citrongræs er hjemmehørende i Indien, Sri Lanka, Malaysia og Indonesien. C. citratus omtales som vestindisk, C. flexuosus som østindisk, Cochin eller Malabar. Andre almindelige navne er febergræs eller citronellagræs. Der er over 50 arter i slægten. Begge de almindelige arter er hurtigtvoksende stauder, der vokser til 3 til 6 fod høje og 3 fod brede. De har lange, lysegrønne blade og uanselige blomster.

Generelle oplysninger

Videnskabeligt navn- Cymbopogon citratus eller C. flexuosus

Almindelige navn- Lemongrass - Citrongræs

Plantetid- Forår

Bloomstid- Sommer til efterårHabitat- TropicsUses

- Kulinarisk, medicinsk, kosmetisk

Videnskabelig klassifikation

Kingdom- Plantae

Division- Magnoliophyta

- Magnoliopsida

Order- Poales

Familie-PoaceaeGenus

- CymbopogonSpecies

- citratus eller flexuosus

Beskrivelse

Højde-3 til 6 fod

Spread- 3 fod

Vane- Klumpdannelse

Tekstur- Medium

Væksthastighed- HurtigLeaf

- Mørkegrøn med sølvmarmoreringFlower

- GrønSeed- Beige, spids

Dyrkning

Lyskrav-Fuld sol til let skygge

Jord- Fugtig, veldrænet

Tørketolerance - Moderat

Citrongræs er hårdfør i zone 9-11. I andre områder dyrkes den som enårig eller bringes indendørs over vinteren.

Vækstbetingelser for citrongræs

Voks på et frostfrit sted i fuld sol eller let skygge. Urten kan lide fugtig, veldrænet jord, der er let sur. Den vokser bedst under varme, fugtige forhold. Den kan også dyrkes i en container eller i drivhuset. Hvis du flytter din plante udendørs til sommeren, så lad den akklimatisere sig over et antal dage, læg den først i skygge og flyt den derefter til halvskygge, før den giver fuld sol.

Citrongræsdyrkning

Planten kan dyrkes fra frø eller deling. De mange tilgængelige sorter, mest brugt i kommerciel dyrkning, bliver ikke til virkelighed fra frø, og frø spirer langsomt, så vegetativ formering foretrækkes norm alt. Løft og skær klumper fra hinanden i det tidlige forår eller efterår. Plads 3 fod fra hinanden. Citrongræs er klumpdannelse og løber ikke og bliver invasiv som nogle græsser. Vand regelmæssigt om sommeren.

Urtebrug

citrongræs
citrongræs

Citrongræs giver en tropisk følelse til haven. Plant den med andre urter eller i nærheden af store blade planter som ricinusbønner og canna lilje. Den kan også bruges som kulisse i staudebedet eller til at danne en grænse til adskilte områder af haven.

I madlavningen skæres den løgformede stilk i sektioner og koges i fadet, og derefter fjernes den norm alt før servering, fordi den er sej og fibrøs. Den bløde indre del af stilken skæres nogle gange fint i skiver og tilsættes suppe.

Olien bruges i parfume, makeup, sæbe, hårprodukter, rengøringsmidler, svampedræbende midler, røgelse og potpourri. Det er også et effektivt og ikke-giftigt insektmiddel. Det bruges i aromaterapi.

Nogle gartnere har rapporteret hududslæt ved håndtering af planten.

Anbefalede: