Stentøj vs. Porcelæn: Nøgleforskelle i spisestel

Indholdsfortegnelse:

Stentøj vs. Porcelæn: Nøgleforskelle i spisestel
Stentøj vs. Porcelæn: Nøgleforskelle i spisestel
Anonim
Stentøj vs porcelæn
Stentøj vs porcelæn

Det er vigtigt at forstå forskellen på stentøj vs. porcelæn for at identificere antikt porcelæn og tildele værdi til stykker, du ejer. Selvom folk har en tendens til at henvise til alle stykker som "kina", er der nogle væsentlige forskelle mellem stentøj, porcelæn og keramik. Lær, hvordan du får øje på disse forskelle med et øjeblik.

Stentøj er mere almindeligt end porcelæn

Hvis du ser på porcelæn i en antikbutik eller endda en moderne boligbutik, vil du se mere stentøj end porcelæn. Det meste keramiske service er stentøj, og selv antikke stykker som flow blue porcelæn eller jernsten er lavet af stentøj. Gå ikke ud fra, at et stykke er porcelæn, fordi det er smukt og gammelt; mange smukke antikviteter er stentøj.

Porcelæn har et finere korn end stentøj

En af de største forskelle i stentøj vs. porcelæn er lerets korn. Stentøj er navngivet, fordi leret, der blev brugt til at skabe det, har det mere grove udseende som sten. Når det er glaseret, er dette måske ikke så indlysende. Du kan eller måske ikke være i stand til at se dette, når du ser på et færdigt stykke. Nogle gange kan uglaserede områder på bunden af en vare give et fingerpeg.

Vintage porcelæn tekop og underkop på træbord
Vintage porcelæn tekop og underkop på træbord

Stentøj er tungere end porcelæn

Vægt er en vigtig ting at bemærke, når man overvejer, om en genstand er stentøj vs. porcelæn. Stentøj er altid tungere end porcelæn, da det ler, der bruges til at fremstille det, er glat. Hvis du løfter en tekop af stentøj og en tekop af porcelæn, vil du bemærke, at porcelænskoppen er lettere. Du kan nemt mærke dette, hvis du har stor erfaring med begge materialer, men selv en nybegyndersamler kan sammenligne vægten af to ens varer i en butik.

Stentøj er tykkere end porcelæn

Stentøj er også tykkere end porcelæn. Faktisk er mange porcelænsgenstande gennemsigtige. Holder du et stykke porcelæn op mod lyset, kan du bemærke, at lyset lyser gennem materialet. Dette gælder især med lysere farver. Men løfter du et stykke stentøj til lyset, vil materialet ikke gløde. Du kan også måle tykkelsen af kanten af en kop eller kanten af en tallerken eller skål og sammenligne den med et andet stykke. De tykkere genstande er norm alt lavet af stentøj.

Porcelæn kan antage mere delikate former end stentøj

Fordi det er tyndere, kan porcelæn antage mere sarte former. Fine dekorationer, som du måske ser i antikt victoriansk porcelæn, ville virkelig ikke være muligt i stentøj. Det kræver mere dygtighed af keramikeren at arbejde med porcelæn, men dette materiale giver også mulighed for et mere kreativt udtryk. Se efter sarte skulpturelle blomster, blade og andre dimensionelle dekorationer.

Vintage porcelænsvaser
Vintage porcelænsvaser

Porcelæn brændes ved højere temperaturer end stentøj

Fordi stentøj og porcelæn bruger forskellige typer ler, har de også forskellige brændingstemperaturer. Ifølge Clay Times brændes stentøj ved omkring 2.100 grader til 2.372 grader Fahrenheit. Porcelæn på den anden side brændes ved temperaturer over 2.300 grader Fahrenheit. På grund af den høje brændingstemperatur håndterer begge disse materialer varmen godt, når du bruger dem. Afhængigt af glasurer og dekorationer kan de begge tåle opvaskemaskine.

Stentøj er det mest holdbare porcelænsmateriale

Selvom porcelæn faktisk er stærkere end stentøj og kan laves i tyndere stykker, har stentøj en tendens til at være et mere holdbart valg til spisestel. Hverdagsstykker fra næsten enhver tidsalder er højst sandsynligt stentøj, mens fine spiseartikler kan være porcelæn. Når du ser på varer i en antikvitetsbutik, vil du muligvis se færre skår og revner i stentøj.

Porcelæn lyder som en klokke, når der trykkes på det

Hvis du banker blidt på et stykke porcelæn, vil det udsende en lyd som en klokke. Denne resonans sker ikke med stentøj, så det er en god måde at skelne de to materialer fra hinanden, når du er på udkig efter antikviteter.

Forskelle mellem stentøj, porcelæn og andre materialer

Stentøj og porcelæn er kun to af de typer porcelæn, du kan støde på i antikvitetsbutikker, loppemarkeder og andre indkøbssteder. Det hjælper at have nogle ekstra tips til at fortælle disse to materialer fra nogle andre almindelige muligheder.

Ironstone vs. Porcelæn

Uanset om du samler på tekander i jernsten eller bare nyder historien og holdbarheden af denne simple type porcelæn, er det naturligt at spekulere på, hvordan det relaterer sig til porcelæn. Ironstone er faktisk stentøj, der er udformet så delikat som muligt, der efterligner udseendet af porcelæn. Det er dog stadig stentøj, og man kan ofte se stentøjskornet i uglaserede pletter på bunden af et stykke.

Stilleben af Ironstone keramik
Stilleben af Ironstone keramik

Bone China vs. Porcelæn

Når det kommer til at identificere porcelæn vs. porcelæn, er det vigtigt at huske, at folk bruger udtrykket "porcelæn" til at betyde enhver fancy retter. De kan være stentøj, porcelæn, keramik eller andet. Der er dog en bestemt type porcelæn, der altid er porcelæn. Bone porcelæn er porcelæn, der indeholder en vis mængde animalsk benaske i leret, så det er lettere og mere delikat end almindeligt porcelæn. De fleste knogleporcelænsstykker er mærket.

Stentøj vs. Bone China

At fortælle forskellen mellem stentøj og benporcelæn svarer til at skelne mellem stentøj og porcelæn. Se på emnets vægt, tykkelse og gennemsigtighedsniveau. Mange benporcelænsstykker har også et stempel, der siger, at de er benporcelæn.

Stentøj vs. lertøj

Earthenware er en type porcelæn, der er fremstillet ved hjælp af ler og brændt ved lavere temperaturer. Kunstkeramik kan være lertøj, selvom det er ualmindeligt at finde lertøj i fine spisestykker. Lertøj er ikke så holdbart som stentøj, og det er altid glaseret eller malet.

Keramik vs. Porcelæn

Generelt henviser "keramik" til stykker, der er stentøj og lertøj. Det betyder, at identifikation af keramiske vs. porcelænsfade kommer ned til de samme metoder som at skelne mellem stentøj og porcelæn.

Lad mønsteret hjælpe dig med at identificere dit Kina

Hvis du ikke er sikker på, om en genstand er stentøj, porcelæn, lertøj eller noget andet, så brug lidt tid på at identificere porcelænsmønsteret. Du kan bruge bagstempler og mærker til at fortælle dig om alder og mønster, og derfra kan du bestemme, hvilket materiale dit spisestel er.

Anbefalede: