Få det sydvestlige hjem med disse vintage Navajo-tæpper

Indholdsfortegnelse:

Få det sydvestlige hjem med disse vintage Navajo-tæpper
Få det sydvestlige hjem med disse vintage Navajo-tæpper
Anonim

Lær om smukke vævetraditioner og de Navajo-tæpper, der kommer ud af dem.

En besøgende beundrer indianske tæpper lavet af vævere fra Navajo Nation - Getty Editorial
En besøgende beundrer indianske tæpper lavet af vævere fra Navajo Nation - Getty Editorial

Når du tænker på det amerikanske sydvest, kalder du sandsynligvis billeder af sølv og turkise ringe, vidtstrakte ørkener og smukke hjemmespundne tekstiler frem. Nogle af de mest ærede tekstiler, der kommer ud af regionen, er Navajo-tæpper. I dag sælges antikke og vintage Navajo-tæpper for titusindvis af dollars på grund af deres kulturelle og åndelige skønhed.

Navajo-tæpper og deres kulturelle tradition

I Navajo-traditionen er vævning en dybt spirituel praksis. Legenden siger, at guddommen Spider Woman lærte dem deres særlige vævestil. Naturligvis er vævning af organiske fibre en global praksis, der er udviklet i de fleste samfund på tværs af tid og rum, hvilket gør Navajo til en af mange. Navajo-tæpper minder dog meget om persiske tæpper, idet de autentiske stykker har deres egen unikke stil og motiver, hvilket gør dem meget værdifulde.

Identificer Navajo-tæpper baseret på disse egenskaber

Strengt taget er det at identificere Navajo-tæpper noget, du bør overlade til de professionelle. Der er så mange unikke afvigelser og kunstnersignaturer, at det kan være rigtig svært for den gennemsnitlige person at vide præcis, hvilket stykke du har. Men hvis du tror, du eller din familie har erhvervet et af disse tæpper på et tidspunkt, er der et par egenskaber, du kan kigge efter.

Kontinuerlig skævhed og mangel på frynser

Ægte Navajo-tæpper er lavet ved hjælp af en kontinuerlig kædevævning, hvilket betyder, at tæpperne er lavet på en opretstående væv, der bevæger trådene op og ned af væven, indtil de når helt til enden. Der er således ikke nogen 'ender' at binde af for at skabe frynser. Du bør heller ikke finde nogen ender (ekstra tråd) vævet tilbage i vævningen for at give illusionen af en kontinuerlig kæde.

Wold Warp på siderne

Navajo-tæpper afsluttes typisk på de lodrette kanter med en uldkæde. Du behøver ikke at kende tekstiler godt for at vide, hvornår du føler uld. Imitationer foretrækker norm alt bomuld eller hør, fordi det er billigere at bruge og har samme effekt.

Hurtigt tip

Men hvis alt andet matcher, og du har en bomuldskæde, så kan det være et Gallup-kast, da det er det eneste Navajo-tæppe, der konsekvent bruger bomuldstråde.

jordiske, dæmpede farver

I traditionelle Navajo-tæpper ser du aldrig ekstremt lyse eller neonfarver. Da tekstilerne historisk har været naturlige fibre, der er blevet farvet med organiske materialer, når de aldrig den lyse tone. Det betyder ikke, at de farver, de brugte, ikke er mættede og rige; snarere har de en tendens til at være i jordfarver i stedet for farver, som levende pink og lilla.

Dovne linjer

Hvis du har et tæppe, der ser ud til at have en ufuldkommenhed, er det et godt tegn. Karakteristiske diagonale linjer, der viser sig i vævningen, kaldes dovne linjer og er virkelig almindelige i ægte Navajo-tæpper. Disse linjer skabes, når væveren foretager en justering under vævningen.

Almindelige Navajo tæppestile

Ud over at dele disse fælles egenskaber er der regionsspecifikke tæppestile, der er udviklet i løbet af de sidste par århundreder. Hver enkelt har sit eget standardudseende, og at vide, hvordan de ser ud, kan hjælpe dig med at udvælge en rigtig en fra en falsk. Her er blot nogle få af de mange stilarter, du kan støde på.

Burntwater Rugs

Navajo Burntwater tæppe
Navajo Burntwater tæppe

Brændtvandstæpper blev først lavet i 1960'erne, da Don Jacobs kom med designet. Disse tæpper er farverige og er lavet af grøntsagsfarvede tekstiler, og de har både diamanter og indviklede, gentagne mønstre.

Chinletæpper

Navajo Chinle Stars Wool Rug fra Alyssa Harrison
Navajo Chinle Stars Wool Rug fra Alyssa Harrison

Skabt af Mary Cabot Wheelwright og Cozy McSparron, Chinle-stilen byder på chevrons, stjerner, squash-blomster og diamanter i dæmpede toner af farver som brun, rød, grøn, guld og elfenben.

Ganado-tæpper

Vintage traditionelt Navajo Ganado uldtæppe
Vintage traditionelt Navajo Ganado uldtæppe

Ganado-tæpper, der blev skabt af Lorenzo Hubbell i slutningen af 19thårhundrede, kan identificeres ved de trinformede diamantmønstre lavet i forskellige størrelser og arrangementer. Typisk har disse tæpper en rød, hvid, grå og sort farvepalet.

Toadlena/Two Grey Hills-tæpper

Vintage Navajo Two Grey Hills uldtæppe
Vintage Navajo Two Grey Hills uldtæppe

En af de ældre, dokumenterede stilarter er Toadlena og Two Grey Hills. George Bloomfield og Ed Davis opfandt denne stil i 1914, som ikke kun er karakteristisk for dens diamant og geometriske mønster, men mest for dens gråtonefarvepalet.

Hvor meget er antikke og vintage Navajo-tæpper værd?

Autentiske Navajo-tæpper er nogle af de dyrere indfødte tekstiler på markedet. Typisk, jo ældre stykket er, jo mere værdifuldt vil det være, da 19thårhundredes tæpper ikke ofte overlever i en god nok stand til at blive solgt. Afhængigt af deres kvalitet, herkomst og stil kan de sælges for op mod $20.000, selvom gennemsnittet ligger mere omkring $5.000-$10.000. For eksempel er et Ganado tæppe fra 1930'erne opført på 1st Dibs for 6.950 USD.

Vær også på udkig efter indviklet vævede stykker. De mere simple designs sælges ikke for så meget som de virkelig komplekse. Dette kan i høj grad skyldes, hvor svært det kan være at væve en kontinuerlig tråd i disse små mønstre. For eksempel er et meget detaljeret geometrisk navajo-tæppe fra 1930'erne opført på 1st Dibs for $34.000.

På samme måde er der så mange forfalskninger og duper derude, at tæpper, der kan være 100 % autentificerede til en bestemt kunstner eller stil, er flest penge værd. Selvfølgelig, hvis du ønsker at købe et Navajo tæppe til mindre end hvad det koster for et semester på college, foreslår vi selvfølgelig at finde nyere årgange i mindre prestigefyldte mønstre. Disse vil sælge for omkring $500-$1.000 i gennemsnit.

Alligevel kan du af og til finde de virkelig specielle og sjældne tæpper med usædvanlige motiver, der sælges for et chokerende beløb. Et af disse eksempler er et Navajo-tæppe til sandmaling, som Christie's Auctions solgte i 2005 for 57.600 USD.

Beundre skønheden i en tekstiltradition

Amerikanske oprindelige samfund har været udsat for forfølgelse, forsøg på udryddelse og ekstreme assimileringsbestræbelser. Alligevel har traditionel praksis som håndvævning overlevet gennem alle disse strabadser. Og i dag får de den ære, de fortjener. Disse vintage og antikke Navajo-tæpper lader os løfte disse væveres talenter og omfavne en smuk, åndelig tradition.

Anbefalede: