Broccoli plantefakta (+ tips til at dyrke din egen)

Indholdsfortegnelse:

Broccoli plantefakta (+ tips til at dyrke din egen)
Broccoli plantefakta (+ tips til at dyrke din egen)
Anonim
Broccoli vokser
Broccoli vokser

Fuld af fibre, vitaminer og mineraler, og bare lækker, er broccoliplanten også nem at dyrke, med et par praktiske tips og tricks. Og det er værd at dyrke din egen; den gennemsnitlige person i USA spiser omkring seks pund broccoli om året, og hjemmedyrket broccoli, spist frisk og i sæson, er en klar godbid.

At dyrke broccoli: Hurtige tips til en vellykket høst

Broccoli er ikke svært at dyrke, men du skal være opmærksom på et par vigtige ting, nemlig timing, jordens frugtbarhed og skadedyr. At dyrke den rigtige type broccoliplante til dine forhold vil gå langt hen imod en vellykket høst.

Plant den rigtige type på det rigtige tidspunkt

Broccoli er en grøntsag fra den kølige sæson, der trives, før temperaturen begynder at stige, og (afhængigt af sort) hurtigt boltrer sig og bliver bitter i løbet af sommerens varme. Du skal planlægge forårets eller efterårets høst, eller måske begge dele. Med et par vigtige oplysninger kan du vælge de rigtige broccoliplanter til din have.

  • Kend dine første og sidste frostdatoer. Denne information vil fortælle dig, hvor hurtigt du kan plante om foråret, og hvornår du skal plante, hvis du ønsker en efterårshøst.
  • Hvis du vil høste om foråret, eller hvis du har en lang varm sæson og en kort kølig sæson, skal du vælge sorter, der har et kort antal dage til modenhed. Du kan finde broccoli, der modner i alt fra 48 til omkring 115 dage.
  • Sorter med korte dage til modning er ideelle til forårets høst, mens sorter med længere modningsdage er perfekte til efterårshøst. Broccoli har brug for kølige temperaturer for at vokse godt, så selvom det kan virke som en god idé bare at så frø til en kortere DTM (dage til modenhed) sort om sommeren til en efterårshøst, vokser planterne ikke godt.

Forebyg broccoliskadedyr

Økologisk broccoli, der dyrkes på økologisk gård
Økologisk broccoli, der dyrkes på økologisk gård

Der er et par almindelige skadedyr, der plager broccoli, såvel som andre medlemmer af brassicas-familien, såsom grønkål, kål og blomkål. Når du dyrker broccoli, skal du passe på:

  • Loppebiller:Du vil vide, at du har loppebiller, hvis du ser masser af bittesmå huller i bladene på dine broccoliplanter.
  • Kålorme: Disse er langt det mest irriterende og almindelige skadedyr, du sandsynligvis vil håndtere. De smukke små hvide eller gule sommerfugle, der flagrer rundt om dine planter? De lægger æg, som udklækkes til små grønne larver, som så fortsætter med at fortære dine planter. Du kan håndplukke larverne eller behandle dem med BT for at dræbe dem.
  • Cutworms: Hvis dine planter ser ud som om de er blevet hugget ned af en person, der svinger små økser engang i løbet af natten, har du et problem med skæreorm. De har en tendens til at angribe unge frøplanter. For at forhindre dem i at dræbe dine planter, overvej at installere et rør af pap (toiletpapirrør fungerer godt til dette) omkring den unge plante. Begrav den nederste del af kraven i jorden. Dette vil forhindre skæreormene i at komme til dine planter.

Langt den nemmeste måde at undgå alle disse på er at dække dine broccoliplanter med et let flydende rækkedæksel. Disse spundne polyesterstoffer slipper lys og vand igennem, men holder skadedyr væk fra dine planter.

Vanding, fodring og andre tips til at dyrke broccoli

Broccoliplanter er ret tunge fodre og har brug for regelmæssig vanding for at vokse godt.

  • Gød dine planter med en afbalanceret gødning ved plantning og igen hver fjerde uge i vækstsæsonen (for længere modnende sorter) eller hver 2. uge for kortere modning sorter.
  • Planterne har brug for mindst en tomme og op til halvanden tommevand om ugen.
  • Det er en god idé atmulch omkring planterne for at bevare fugten og hjælpe med at holde ukrudt på afstand.
  • Høst broccoli, når hovederne holder op med at vokse, og er dybgrønne med stramme, helt lukkede knopper. Høst ved at skære hovedhovedet af, de fleste broccolisorter vil producere mindre aflæggerhoveder, efter at det vigtigste er fjernet.
  • Vidste du, at du også kan spise broccoliblade? Høst dem, hak dem og sauter, som du ville gøre med ethvert bladgrønt for en mild broccolismag.

Lækre broccolisorter til at dyrke i din have

Blomkålsbroccoliplante, der vokser i en køkkenhave
Blomkålsbroccoliplante, der vokser i en køkkenhave

Du kan dyrke broccoli, uanset hvilken type plads du har, og hvis du leder efter noget lidt anderledes, er der også muligheder for dig. Her er et par afprøvede sorter, der kan dyrkes til en række forskellige situationer.

Hurtigvoksende broccolisorter til korte kølige årstider

Sorterne nedenfor har alle det klassiske broccoli-look og smag og er gode muligheder for forårets høst.

  • 'DeCicco'
  • 'Calabrese'
  • 'Amadeus'

Bedste broccolisorter til at dyrke i beholdere

Hvis du har en begrænset mængde plads at dyrke i, eller slet ikke har et typisk havebed, kan du stadig dyrke broccoli. Broccoli har norm alt brug for masser af plads, men disse sorter er perfekte til at dyrke i en beholder. For de bedste resultater skal din beholder væremindst otte, og helst 10, tommer dyb.

  • 'Happy Rich'
  • 'Royal Tenderette Hybrid'

Unikke Broccolivarianter

Hvis du leder efter noget lidt anderledes, bør du måske tjekke de varianter, der er anført nedenfor. De tilføjer interesse til din tallerken, såvel som noget nyt til din have.

  • Tidlig lilla spirende broccoli
  • Romanesco Broccoli – Dette er faktisk slet ikke en broccoli, men da det hedder broccoli, så lad os gå med det. Romanesco er mere som en krydsning mellem broccoli og blomkål.
  • GaiLan (alias kinesisk broccoli) - Denne plante producerer små broccolihoveder på lange, møre stilke.

Fra Italien med kærlighed

Vi har italienske immigranter at takke for, at de tog broccoli med til Nordamerika i 1800-tallet. Nu er USA den tredjestørste producent af broccoli - bevis på, at broccoli absolut er en plante, der er værd at dyrke. Den gode nyhed er, at det er nemt at dyrke, når du først har valgt de bedste sorter og forstår, hvad de skal bruge for at dyrke deres bedste.

Anbefalede: