25 stenhaveplanter til et smukt landskabsdesign

Indholdsfortegnelse:

25 stenhaveplanter til et smukt landskabsdesign
25 stenhaveplanter til et smukt landskabsdesign
Anonim
anlagt stenhave
anlagt stenhave

Klippehaver er enestående smukke landskabselementer, der er velegnede til en række forskellige stauder. Fra lavtvoksende stedsegrønne buske til planter, der producerer sarte blomster på toppen af slanke stængler, er der mange fantastiske stenhaveplanter at overveje. Er du i tvivl om, hvad du skal plante i din stenhave? Udforsk 25 af de bedste planter til klippehaver for at opdage dine muligheder. Der er så mange gode valg, at du kan have problemer med at vælge nogle få. Det er okay. Du kan plante flere slags stenhaveblomster og -buske for at skabe et rum, der er helt unikt for dig.

Kurv-af-guld

kurv-af-guld stenhaveplante aurinia saxatilis
kurv-af-guld stenhaveplante aurinia saxatilis

Kurv af guld (Aurinia saxatilis) vokser godt i tør, stenet jord, der dræner godt, så længe den er placeret til at modtage mindst seks timers sol de fleste dage. Den kan nå op til en fod høj og spredes til en bredde på omkring 18 tommer. Den producerer dejlige gule blomster midt på foråret. Denne plante er hårdfør i USDA zone 3-7 og kan nogle gange overleve somre så langt sydpå som zone 10.

Bluebell

lilla blåklokke campanula rotundifolia
lilla blåklokke campanula rotundifolia

Blåklokke (Campanula rotundifolia) bliver mellem fire og 15 tommer høj. Denne opretstående plante foretrækker delvis skygge og vil endda klare sig i plettet eller tæt på fuld skygge. Den foretrækker ikke-sur jord, der dræner godt. Den producerer dinglende klokkeformede blålilla blomster på tynde stængler gennem sommermånederne og ind i efteråret. Det vokser typisk til at nå omkring en fod høj med en bredde på seks inches til en fod. Denne plante er hårdfør i USDA Zones 3-9.

Karpatisk klokkeblomst

campanula carpatica klokkeblomst stenhaveplante
campanula carpatica klokkeblomst stenhaveplante

Karpatisk klokke (Campanula carpatica), også kaldet Tussock-klokke eller karpater, foretrækker veldrænet jord parret med fuld sol til delvis skygge. Den producerer klokkeformede blomster, der vender oprejst om sommeren. Dens blomster kan være blå, lilla eller hvide. Carpathian klokkeblomst kan vokse til at stå mellem seks tommer og en fod høj, med en tilsvarende spredning. Denne plante er hårdfør i USDA Zones 3-9.

Tæppebugle

ajuga reptant tæppe bugle rock haveplante
ajuga reptant tæppe bugle rock haveplante

Tæppebugle (Ajuga reptans) er et spredt bunddække, der når mellem fire og 10 tommer i højden. Denne urteagtige staude omtales også som tæppe- eller bugleweed. Den foretrækker fuld eller delvis skygge og veldrænet jord. Tæppebugle vil producere blå eller lilla blomster i løbet af foråret og den tidlige sommer. Denne plante er hårdfør i USDA Zones 3-9.

Common Bearberry

almindelig bjørnebær Arctostaphylos uva-ursi
almindelig bjørnebær Arctostaphylos uva-ursi

Almindelig bjørnebær (Arctostaphylos uva-ursi), nogle gange omt alt som kinnikinick, foretrækker fuld eller delvis skygge. Den kan godt lide sur jord, der er grynet eller sandet, og som dræner godt. Almindelig bjørnebær producerer klokkeformede blomster i pink eller hvid i løbet af foråret. Den kan blive seks til 12 tommer høj og sprede sig til mellem tre og seks fod bred. Denne plante er hårdfør i USDA Zones 2-7, hvilket gør den til et særligt fremragende valg til nordlige stenhaver.

Creeping Baby's Breath

gypsophila angrer krybende babys ånde klippehave plante
gypsophila angrer krybende babys ånde klippehave plante

Creeping Baby's Breath (Gypsophila repens) er en dværgversion af babys ånde, der er meget velegnet til klippehaver. Den foretrækker fuld sol og vokser bedst i jord, der dræner godt. Denne krybende plante har tendens til at forblive mindre end seks tommer høj og spreder sig til mellem seks tommer og en fod bred. Den producerer små hvide eller blå blomster i det sene forår og forsommeren. Den er hårdfør i USDA Zones 3-9.

Creeping Speedwell

krybende speedwell stenhaveplante
krybende speedwell stenhaveplante

Creeping speedwell (Veronica repens) er en fantastisk miniature-klippehaveplante, da den generelt ikke overstiger to inches i højden. Selvom det er lavt til jorden, har denne plante en spredning på op til to fod. Krybende speedwell foretrækker at vokse i delvis skygge og har brug for veldrænende jord. Den blomstrer i det sene forår og forsommeren, i hvilken tid den viser meget små blå og hvide blomster. Denne plante er hårdfør i USDA Zones 6-9.

Gyldenhør

gylden hørblomst-klippehaveplante
gylden hørblomst-klippehaveplante

Gylden hør (Linum flavum 'Compactum') er en busket staude, der er velegnet til klippehaver, der ligger i fuld sol og har jord, der dræner godt. Denne dværgplante begynder at producere lyse gule blomster i det sene forår og bliver ved med at blomstre hele vejen gennem sommeren. Den er typisk mellem 10 og 16 tommer høj med en tilsvarende spredning. Gylden hør er hårdfør i USDA Zone 5-9.

Hardy Ice Plant

Delosperma cooperi Hardy Ice Plant stenhaveblomst
Delosperma cooperi Hardy Ice Plant stenhaveblomst

Hardy Ice Plant (Delosperma cooperi) vokser bedst i fuld sol. Denne kompakte sukkulent har ikke brug for meget vand, hvilket er en af grundene til, at den fungerer så godt i stenhaver. Hårdfør isplante er en kort plante - den bliver ikke højere end to tommer. Den har en krybende vane og kan sprede sig op til 18 tommer bred. Den producerer lyse lyserøde blomster i slutningen af foråret og sommeren. Denne plante er hårdfør i USDA Zones 5-9.

Høne og kyllinger

høne og kyllinger saftig stenhaveplante
høne og kyllinger saftig stenhaveplante

Høns og kyllinger (Sempervivum spp.) er en ideel plante til klippehaver i tørt klima, så længe de får masser af sollys. Disse bittesmå sukkulenter har brug for fuld sol og trives i tør, gruset jord. De kan blive mellem en og seks centimeter høje, og deres rosetformede stedsegrønne løv kan sprede sig til op til 18 centimeter brede. De producerer lyserøde eller røde blomster fra midten af sommeren til det tidlige efterår. Denne plante er hårdfør i USDA Zones 3-8.

Garden Juniper

Juniperus procumbens Have enebær sten haveplante
Juniperus procumbens Have enebær sten haveplante

Haveenebær (Juniperus procumbens) er en miniaturebusk, der ofte dyrkes i klippehaver, hovedsageligt på grund af dens kompakte størrelse og det faktum, at den er meget lav vedligeholdelse. Have enebær spænder fra seks tommer til en fod høj. Den kan sprede sig op til seks tommer bred. Denne dværgbusk blomstrer ikke, men den er stedsegrøn, så den giver farve i hver sæson. Haveenebær er hårdfør i USDA Zone 4-9.

Fliget Tickseed

Coreopsis auriculata fliget flåtfrø klippehaveplante
Coreopsis auriculata fliget flåtfrø klippehaveplante

Fliget flåtfrø (Coreopsis auriculata), også kaldet museøret tickseed eller dværgflåtfrø, er en stoloniferous flerårig plante, hvilket betyder, at det er den type plante, der sætter løbere ud fra overjordiske vandrette stængler (som jordbær)). Den bliver mellem seks og ni tommer høj og kan sprede sig op til to fod bred. Fliget flåtfrø producerer lyse gule tusindfrydlignende blomster i løbet af foråret og sommeren. Den er hårdfør i USDA Zones 4-9.

Maiden Pink

dianthus deltoids maiden pink stenhaveplante
dianthus deltoids maiden pink stenhaveplante

Maiden pink (Dianthus deltoides) vokser i enhver form for alkalisk eller neutral jord, der dræner godt, så længe den får fuld sol. Denne plante er typisk mellem seks tommer og en fod høj og har en spredning, der spænder fra en til to fod. Den producerer dejlige lyserøde blomster fra det sene forår og hele vejen gennem sommermånederne. Den er hårdfør i USDA Zones 4-10.

Moss Phlox

phlox subulata stenhaveplante
phlox subulata stenhaveplante

Mosflox (Phlox subulata), også kaldet krybende phlox eller bjergflox, vil vokse i enhver form for jord, der dræner godt. Den trives i fuld sol i de fleste områder, selvom den foretrækker plettet skygge på steder, der har rigtig varme somre. Den producerer duftende blomster i en række forskellige farver gennem det meste af foråret. Bloom farver omfatter pink, lilla, rød eller hvid. Denne plante er hårdfør i USDA Zones 3-9.

Timianmor

Mother-of-Thyme klippehave plante
Mother-of-Thyme klippehave plante

Timianens mor (Thymus praecox articus) er en kort, krybende variant af timian, så den er en fantastisk måde at udvide din urtehave til din stenhave. Timianens mor kan lide at blive plantet i sandjord, der dræner godt, og den har brug for fuld sol. Denne plante overstiger typisk ikke tre tommer i højden, men den har en spredning på op til 18 tommer. Den producerer meget duftende blomstrer lilla eller lyserøde blomster i det sene forår og sommeren. Denne lille aromatiske urt er hårdfør i USDA Zone 4-8.

Mountain Alyssum

Mountain Alyssum stenhaveplante
Mountain Alyssum stenhaveplante

Mountain alyssum (Alyssum montanum) vokser bedst i fuld sol, men den vil også tåle en smule let skygge. Denne bunddækkende plante har stedsegrønt løv og vokser bedst i tør stenet jord, hvor den typisk bliver mellem fire og ti centimeter høj. Mountain alyssum producerer lyse gule blomster i løbet af foråret. Den er hårdfør i USDA Zones 3-9.

Pasque Flower

Pulsatilla Vulgaris Pasque blomsterstenshaveplante
Pulsatilla Vulgaris Pasque blomsterstenshaveplante

Pasque-blomst (Pulsatilla vulgaris) foretrækker veldrænet jord, og den vokser godt i fuld sol eller delvis skygge. Denne urteagtige staude vokser til at nå mellem seks tommer og en fod i højden med en spredning på cirka en fod bred. Pasque-blomsten blomstrer i det tidlige forår med blomster, der kan være blå, lilla, røde eller hvide. Denne plante er hårdfør i USDA Zones 4-8.

Løsmaryn

rosmarinus officinalis Krybende rosmarin stenhaveplante
rosmarinus officinalis Krybende rosmarin stenhaveplante

Rosmarin (Rosmarinus officinalis 'Prostratus'), også kaldet krybende rosmarin, er en fantastisk plante at tilføje til din klippehave i fuld sol. Denne urt vokser meget godt under tørre forhold, herunder i sandet eller stenet jord. Udstrakt rosmarin er en lavtvoksende sort, der norm alt holder sig omkring en fod i højden. Den har et krybende vækstmønster og kan sprede sig op til to fod. Den producerer dejlige og duftende lilla blomster fra midten af foråret til sommeren. Denne plante er hårdfør i USDA Zone 8-11.

Purple Gem Rockcress

Aubrieta Deltoidea stenkarseplante
Aubrieta Deltoidea stenkarseplante

Lilla stenkarse (Aubrieta deltoidea) er en sukkulent, der er ideel til klippehaver. Det er ikke kun tørkebestandigt, men det vil også vokse i fuld sol eller delvis skygge i stort set enhver form for jord. Den forbliver mellem fire og ni tommer høj og spreder sig så meget som to fod bred. Denne plante producerer lilla blomster fra midten af foråret til forsommeren. Purple perle rockcress er hårdfør i USDA Zones 4-9.

Pygmy Iris

pygmæ iris stenhaveplante
pygmæ iris stenhaveplante

Pygmy iris (Iris x pumila) er et interessant valg til en stenhave. Det er en dværg iris-sort, der holder sig under en fod høj; nogle kultivarer har en tendens til at forblive mellem fire og otte tommer høje. Pygmy iris kommer i en bred vifte af farver, herunder lilla, rød, hvid og gul. Denne plante blomstrer i foråret eller tidlig sommer. Den er hårdfør i USDA Zones 4-8.

Rock Soapwort

stensæbeurt saponaria ocymoides stenhaveplante
stensæbeurt saponaria ocymoides stenhaveplante

Stensæbeurt (Saponaria ocymoides) vil vokse i enhver form for veldrænet jord, så længe den har fuld sol. Det behøver ikke engang meget vand. Denne plante bliver seks til ni inches høj og har en spredning på mellem en og to fod. Stensæbeurt producerer dejlige lyserøde blomster fra det sene forår til sensommeren. Denne plante er hårdfør i USDA Zones 2-9.

Havrosa

havrosa sparsommelighed Armeria Maritime stenhaveplante
havrosa sparsommelighed Armeria Maritime stenhaveplante

Havrosa (Armeria maritime), også kaldet havnøjagtighed eller sparsommelighed, foretrækker fuld sol og tør jord, der dræner godt. Den vokser typisk til en højde på fire tommer og spreder sig i klynger, der når op til en fod bred. Den producerer små blomster i pink eller hvid sidst på foråret og forsommeren. Havrosa er hårdfør i USDA Zones 4-8.

Sne-i-sommeren

cerastium tomentosum sne i sommer stenhaveplante
cerastium tomentosum sne i sommer stenhaveplante

Sne-om-sommer (Cerastium tomentosum) er en urteagtig plante, der vokser bedst med fuld sol og i sandet, tør jord. Det er en måtteplante, der kan være så kort som seks tommer eller så høj som en fod. Sne-om-sommeren har en spredning på mellem seks og 18 tommer. Den producerer muntre tusindfrydlignende hvide blomster i sommermånederne. Den er hårdfør i USDA Zones 3-7.

Snehue Rockcress

Arabis alpina snekappe klippehaveplante
Arabis alpina snekappe klippehaveplante

Karse med snehue (Arabis alpina) foretrækker fuld eller sol eller delvis skygge og veldrænet jord. Denne plante vokser til at nå mellem otte og 10 tommer i højden med en spredning på omkring seks tommer. Snekappe bjergkarse producerer rigeligt smukke hvide blomster i løbet af april og maj. Denne plante er hårdfør i USDA Zones 4-9.

Stencroft

sedum hvid stenurt stenhaveplante
sedum hvid stenurt stenhaveplante

Stonecrop (Sedum spp.)-planter er gode valg til klippehavedesign, fordi de kan lide tør jord og kan tåle forhold fra ekstrem varme (selv i desserten) til ekstrem kulde. De kan ikke lide fugt, men bortset fra det, vil de vokse næsten over alt. Der er hundredvis af stenurtevarianter, som hver blomstrer på forskellige tidspunkter i løbet af sommeren og efteråret. Stonecrop er hårdfør i USDA Zones 3-11, selvom nogle sorter ikke er hårdføre på tværs af hele området.

Valg af planter til en klippehave

klippehave med planter
klippehave med planter

Himlen er grænsen, når du udvælger planter til en stenhave. Når du vælger buske og blomster til en klippehave, skal du sørge for at holde dig til valg, der er velegnede til dit klima og mængden af sol, de får, hvor du planlægger at placere dem. Ud over det, opsøg lavtvoksende, lavt vedligeholdelsesmæssige planter, som du ikke behøver at vande ofte, og som vil se forbløffende ud, der vokser blandt klipper. Ud over de ovenfor nævnte planter skal du overveje andre bunddækkeplanter eller planter, der trives i sandjord. Inden længe vil dit udendørs opholdsrum omfatte en smuk og næsten vedligeholdelsesfri stenhave fyldt med blomster og grønt.

Anbefalede: