Vejledning til Solanum-blomsten & dens mange typer

Indholdsfortegnelse:

Vejledning til Solanum-blomsten & dens mange typer
Vejledning til Solanum-blomsten & dens mange typer
Anonim
Blomster På En Solanum Plante
Blomster På En Solanum Plante

Solanum-blomster, også kendt som natskyggeblomster, er nemme at dyrke, blomstrer rigeligt og er også hjortebestandige. Der er dog et par ting, du skal huske på, når du dyrker disse giftige planter.

Solanum Flowers

Solanum rantonettii-familien Solanaceae i naturen
Solanum rantonettii-familien Solanaceae i naturen

Solanum-blomster er slægtninge til flere velkendte køkkenhaveplanter, herunder kartofler, tomater, peberfrugter og auberginer. De betragtes alle som en del af natskyggefamilien, og selvom dette er en meget forskelligartet familie af planter, har de et par ting til fælles.

  • Alle solanum-blomster, uanset om de er pryd- eller grøntsagsplanter, har det samme generelle udseende: runde eller stjerneformede blomster med lyse gule, rørformede centre.
  • Alle dele af planterne i solanum-familien kan være giftige. Undtagelserne er kartofler (undtagen grønne kartofler), tomater og auberginer (men kun når de er modne -- umodne tomater og auberginer indeholder højere niveauer af dette giftige alkaloid, kendt som solanin).
  • Alle medlemmer af solanum-familien er hjorte-resistente.
  • Visse medlemmer, såsom bittersød natskygge (Solanum dulcamara) og sort natskygge (Solanum nigrum) anses for at være ukrudt.
Solanum nigrum
Solanum nigrum

Sådan dyrker man Solanum-blomster

Solanum-blomster er tilgængelige i en bred vifte af vækstvaner, størrelser og former. De foretrækker generelt fuld sol, selvom nogle klarer sig godt i delvis skygge. De vokser bedst i frugtbar, veldrænet jord, men når de først er etableret, tåler de fleste solanum-planter korte tørkeperioder ret godt.

Solanum er generelthårdfør i zone 9 til 11og dyrkes andre steder som en årlig. De genså ofte let og taber deres små frugter, som ofte spirer det følgende år.

Solanum-blomster blomstrer om sommeren og blomstrer generelt i lilla og hvide nuancer.

Solanum skadedyr og sygdomme

Selvom de generelt er nemme at dyrke, er solanum-blomster modtagelige for de samme skadedyrs- og sygdomsproblemer, som mange af deres andre familiemedlemmer kan bukke under for, herunder:

  • Svampesygdomme såsom bladplet, verticillium-visne og meldug.
  • bladlus
  • Cutworms
  • Kartoffelbiller
  • Hornorme

Den bedste måde at fjerne bladlus på er at give planten et godt pust af vand fra slangen, eller bruge insekticid sæbe. Skader af skærorm kan forebygges ved at sætte en papkrave omkring stilkene på dine planter tidligt på sæsonen, hvor skærorm forårsager størst skade. For andre skadedyr er dit bedste bud at inspicere dine planter regelmæssigt, plukke insekterne eller ormene fra og ødelægge dem.

Hvor giftig er Solanum?

Solanum kan være giftigt, især hvis det spises i store mængder. At spise en hvilken som helst del af denne plante kan forårsage en række tilstande, fra mavebesvær, til kramper og sjældent død.

Populære Solanum-varianter til din have

Solanum-planter kommer i en bred vifte af størrelser og former. Mens der er over 2.000 sorter af solanum på verdensplan, dyrkes kun nogle få almindeligt i prydhaver.

Blå kartoffelbusk (Solanum Rantonnetii)

Solanum rantonnei eller blå kartoffelbusk
Solanum rantonnei eller blå kartoffelbusk

'Royal Robe' kan blive 2 meter høj og producerer dyb lilla, meget duftende blomster om sommeren. Den er hårdfør i zone 9 til 11, hvor den er dyrket som en busk. I områder, hvor den er dyrket som etårig, bliver den ikke nær så stor.

chilensk kartoffelbusk (Solanum Crispum)

Solanum crispum 'Glasnevin'
Solanum crispum 'Glasnevin'

Chileen kartoffelbusk bliver 15 eller 20 fod høj og bred, hvis du dyrker den i zone 9 eller varmere, da den er flerårig der. I koldere zoner dyrkes den bedst som enårig. Den blomstrer om sommeren og giver masser af små, blålige blomster.

Kartoffelvin (Solanum laxum)

Kartoffelvin hvide blomster - Solanum laxum
Kartoffelvin hvide blomster - Solanum laxum

Også kendt som jasminnatskygge danner Solanum laxum stjernehvide blomster, hvis de dyrkes i skyggen, men hvis det vokser på et mere solrigt sted, har blomsterne en lilla nuance. Som med de fleste Solanums er denne sort hårdfør i zone 9 til 11 og dyrkes som en årlig alle andre steder. Den kan vokse op til 30 fod under ideelle forhold og er også semi-stedsegrøn.

En blomst der fortjener lidt mere kærlighed

Solanum-blomster findes ikke almindeligt i planteskoler, sandsynligvis på grund af deres ry for at være giftige. Heldigvis er de nemme at dyrke fra frø (på samme måde som du ville starte med tomat- eller auberginefrø indendørs), så hvis du gerne vil tilføje nogle af disse smukke sommerblomstrende planter til din have, så gør dig klar til at starte nogle frø! Du vil blive glad for, at du gjorde det.

Anbefalede: